Nehoráznost

Vítejte na komentované prohlídce světem pokročilého stádia kapitalismu. Jmenuji se Baltazar a budu na příštích několik minut vaším průvodcem. Jste připraveni vstoupit do divukrásného světa peněz, obžerství a marnotratnosti? – protože já ne. Do prčic. Zapomněl jsem si totiž kompas. Dejte mi chvilinku…

A hele, tady je:

Mám já to ale dneska den – kompas má dokonce aktualizaci! Ale jedna věc mi je divná.

Tenhle kompas jsem si stáhnul před nějakou dobou, protože se mi líbilo, že se chová stejně jako kompas, na který jsem byl zvyklý z iPhonu. Ne že by se ostatní chovaly jinak, je to přece jenom kompas, ale byl jsem na tohle UI zvyklý, tak proč se ho nedržet. A především neměl reklamy. Nabízí se tedy otázka, proč se s novou aktualizací pod názvem aplikace skví nápis „obsahuje reklamy a nákupy v aplikaci“. Naštěstí ale jsem na Androidu, takže si v případě nějakého kolosálního selhání na straně vývojáře vždycky mohu stáhnout starší verzi, a tak neváhám a aktualizuji. Záhy zjišťuji, že velikost instalace se od poslední verze zdvojnásobila. Taky podivné, ale pokračuji dál.

No to nevypadá zrovna vábně. Ovšem využívám svých práv občana Evropské unie a hezky jeden po druhém odklikávám přepínače „legitimate interest“. Tak, hotovo. Kdo by to byl řekl, že je k nasměrování člověka na sever potřeba 158 dodavatelů a 86 reklamních partnerů, že? Tedy hurá to konečně odklepnout a ponořit se do krás magnetického pole naší planety. Leda že…

Ale ne, počkejte, to vidím nějak blbě, půjdu si vyčistit brýle…

plivání cereálií meme

No to je neuvěřitelný!!

Pardon, tohle je i na mne, Baltazara, profesionálního průvodce kapitalismem, moc silné kafe. Čtyři stovky týdně za KOMPAS? Za čtyři stovky, nikoli týdně, si můžu opravit svůj rozbitý iPhone a používat ho celý jen jako kompas a příležitostně těžítko – a i to se mi vyplatí více. Co čtyři stovky, za nula stovek můžu ze šuplíku vytáhnout skutečný kompas, který mi tam leží od dob, kdy jsem chodil do skauta, a to je nabídka, kterou nevyrovnají.

Čtyři stovky týdně za VIP zákaznickou podporu KOMPASU? To je teda terno! A jako co mi ta zákaznická podpora řekne? Přijedou za mnou domů a naučí mne rozdíl mezi vodou a váhou, kolik stupňů má kruh a jak se otevírají a zavírají aplikace na mobilu? Za čtyři stovky týdně by ten kompas měl navigovat ve 4D, na oba světové póly umět otevřít hvězdnou bránu a při vychýlení vodováhy na věčně křivém stole na Malé Straně rovnou pootočit směr zemské přitažlivosti, abych se jakožto VIP zákazník nemusel obtěžovat jeho podkládáním kusem složeného papíru.

Jen si to spočítejte – 399 týdně, to je 20748 ročně. Ano, dvacet tisíc, jež stojí blahoslavený mobil, který má Alice Chlebounová. Je k tomu snad třeba něco dodávat?

Leda snad to, že doufám, že jste si užili první prohlídku, a vřele se na vás těším na příští.

Baltazar